GC BEOGRAD

Друштвени дијалог: Решавање питања личних докумената за бескућнике

Друштвени дијалог: Решавање питања личних докумената за бескућнике

Градски центар за социјални рад у Београду учествовао је у друштвеном дијалогу о бескућништву под називом „Бескућништво – решавање питања личних докумената на путу ка друштвеној укључености” које је, трећи пут по реду,  организовало Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог у сарадњи са градским Секретаријатом за социјалну заштиту.
Представница Градског центра за социјални рад у Београду Јелена Михајловић у свом излагању је истакла да Закон о пребивалишту и боравишту прописује могућност пријављивања грађана на адресе центара за социјални рад на чијој територији се налази, као и на адресе установа социјалне заштите у којој је трајно смештен.
– На адресе општинских одељења Градског центра пријављено је око 1.730 лица, од тога највише пријављених је на Чукарици  и Палилули . Као основни проблем у пружању заштите бескућницима представља чињеница да је део њих без личних докумената, а често нису ни у могућности да пруже стручним радницима валидне податке о себи, како би им се регулисала пријава пребивалишта и обезбедила здравствена књижица што су основни предуслови за планирање и обезбеђивање трајнијег збрињавања у установе социјалне заштите – рекла је Јелена Михајловић  
Градска секретарка за социјалну заштиту Александра Чамагић истакла је се Град Београд  труди да води одговорну политику бриге о људима.
– У овој години направили смо важне искораке у том правцу, а један од најважнијих је свакако привремено преноћиште за особе без крова над главом – рекла је Чамагићева и додала да су од ове године све услуге социјалне заштите у Београду бесплатне.
Она је истакла да је прибављање личних докумената  први корак ка остваривању свих осталих права из области социјалне заштите. Град Београд на том пољу пионир, јер је предвиђено да сноси све трошкове за оне који ваде документа.
Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов поручио је да, тежећи хуманом друштву, треба да негујемо достојанство свих грађана, обезбеђујући им једнаке шансе за напредак и развој, а такође не заборављајући најрањивије и најугроженије друштвене групе. Како је навео, социјална правда се огледа и у дијалогу, осветљавању свих проблема, усвајању најбољих решења и примени мера за њихово превазилажење.
Он је поновио да је друштвени дијалог на тему бескућништва веома значајан јер се ради о једној маргинализованој друштвеној групи којој до сада није било посвећено много пажње када су у питању структуре државне власти и јавност.
На овом скупу усвојена je Сагласност о поступању, у којој се Министарство обавезује на то да ће организовати састанке са свим релевантним институцијама и организацијама у циљу бржег решавања питања личних докумената особа и у ситуацији бескућништва.

Претрага

Кол Центар

magazin
 

ЕЛЕКТРОНСКИ МАГАЗИН

Информатор

Информације о социјалним давањима

Архиве

Skip to content